Η Ιστορία της Επιτραπέζιας Ανισφαίρισης

Η επιτραπέζια αντισφαίριση (όπως και το τέννις) γεννήθηκε στην Μεγάλη Βρεταννία περίπου το 1880, όπου παιζόταν από μέλη της ανώτερης τάξης ως ομαδικό παιχνίδι εσωτερικού χώρου μετά το δείπνο. Έχει προταθεί ότι το παιχνίδι εξελίχθηκε αρχικά από αξιωματικούς του βρεταννικού στρατού στην Ινδία ή την Νότια Αφρική, οι οποίοι το φέρανε μαζί τους επιστρέφοντας στην πατρίδα. Μια σειρά βιβλίων τοποθετούνταν στη μέση ενός τραπεζιού ως φιλέ και άλλα δυο βιβλία χρησιμοποιούνταν ως ρακέτες για να χτυπάνε ένα μπαλάκι του γκολφ από τη μια πλευρά του τραπεζιού στην άλλη.
Εναλλακτικά το παιχνίδι παιζόταν με μεταλλικές τσιγαροθήκες για ρακέτες και μπαλάκια φτιαγμένα από φελούς σαμπάνιας. Η δημοφιλία του παιχνιδιού οδήγησε τους κατασκευαστές να αρχίσουν να πουλάνε τον εξοπλισμό.

Οι πρώτες ρακέτες ήταν συχνά κομμάτια δέρματος τεντωμένα πάνω σε πλαίσια και ο ήχος που παραγόταν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού έδωσε και τα πρώτα ονόματα στο παιχνίδι: «πινγκ πονγκ» και «γουιφ γουαφ». Μια σειρά πηγών αναφέρει ότι το παιχνίδι πρωτοκυκλοφόρησε από την ιστορική βρεταννική αλυσίδα καταστημάτων «Hamleys» με το όνομα «Gossima». Η ονομασία «πινγκ πονγκ» ήταν ήδη ευρέως χρησμιοποιούμενη όταν ο Βρεταννός κατασκευαστής παιχνιδιών «J. Jaques & Son Ltd» την κατοχύρωσε το 1901. Στη συνέχεια το όνομα «πινγκ πονγκ» άρχισε να χρησιμοποιείται για το παιχνίδι που παιζόταν με τον αρκετά ακριβό εξοπλισμό που πουλούσε η «Jaques», ενώ οι άλλοι κατασκευαστές το αποκαλούσαν επιτραπέζια αντισφαίριση. Μια παρόμοια κατάσταση δημιουργήθηκε και στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου η «Jaques» πούλησε τα δικαιώματα της ονομασίας «πινγκ πονγκ» στην «Parker Brothers».

Περισσοτερα...

Ο Εξοπλισμός του Αθλήματος

 Μπάλλα

Οι διεθνείς κανονισμοί καθορίζουν ότι το παιχνίδι παίζεται με ελαφριά μπάλλα βάρους 2,7 γραμμαρίων και διαμέτρου 40 χιλιοστών. Το μπαλλάκι πρέπει να αναπηδά 24 - 26 εκατοστά όταν αφεθεί να πέσει από ύψος 30,5 εκατοστών πάνω σε ατσάλινη επιφάνεια, συνεπώς πρέπει να έχει συντελεστή επαναφοράς 0,89 - 0,92. Η μπάλλα 40 χιλιοστών εισήχθηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000. Η εισαγωγή της τότε είχε προκαλέσει διαμάχες καθώς η κινέζικη εθνική ομάδα είχε ισχυρισθεί ότι η αλλαγή έγινε προκειμένου να δώσει πλεονέκτημα στους μη Κινέζους παίκτες, καθώς η νέα, μεγαλύτερη, μπάλλα μείωνε την ταχύτητα του παιχνιδιού λόγω αυξημένης αεροδυναμικής αντίστασης και οι περισσότεροι Κινέζοι παίκτες εκείνη την εποχή παίζανε με γρήγορες επιθέσεις και καρφιά. Ο πραγματικός λόγος ήταν να επιβραδυνθεί το παιχνίδι ώστε να γίνει πιο προσιτό για τους τηλεθεατές.

Περισσοτερα...

Πώς παίζεται το Πίνγκ Πόνγκ

 

Εκκίνηση του παιχνιδιού

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ITTF, ποιός παίκτης θα σερβίρει πρώτος καθορίζεται από κλήρο, συνήθως με τη ρίψη ενός νομίσματος. Είναι επίσης συνηθισμένο ο ένας παίκτης να κρατάει το μπαλλάκι σε ένα από τα δυο του χέρια, κρύβοντάς τα κάτω από το τραπέζι, προσκαλώντας τον αντίπαλο να υποθέσει σε πιο χέρι βρίσκεται η μπάλλα. Η σωστή ή λάθος επιλογή δίνει στον «νικητή»  το δικαίωμα να επιλέξει αν θα σερβίρει πρώτος ή όχι ή σε ποια πλευρά του τραπεζιού θα ξεκινήσει να παίζει.

Περισσοτερα...